Σισμανόγλειο ΓΝΑ : ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ                   


Γενικές πληροφορίες - Οργανόγραμμα

Ο Τομέας Ψυχικής Υγείας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου σύμφωνα με το οργανόγραμμα αποτελείται από 2 Τμήματα, 4 Αποκεντρωμένες Δομές και 1 Μονάδα  και διαθέτει συνολικά 70 κλίνες.

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ Ψυχιατρικού Τομέα ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ ΓΝΑ

Οργανόγραμμα


Για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε Τμήμα , Δομή ή Μονάδα, πατήστε στην επιθυμητή από τις ακόλουθες επιλογές:

Γενικές πληροφορίες (Οργανόγραμμα)
Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων
Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων
Ξενώνας Ενηλίκων «Ξένιος Φλυεύς»
Ξενώνες Εφήβων «Το Σπίτι» και «ΟΡΜΟΣ»
Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού & Εφήβου (Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.) Παλλήνης
ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ (ΔΠΤ) – ΨΥΧΟΓΕΝΟΥΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ

Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων

Το ψυχιατρικό τμήμα Σισμανογλείου Γ.Ν.Α., αναπτύχθηκε στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης του Κανονισμού 815/84 (ΕΟΚ). Λειτουργεί στο ισόγειο αυτόνομου κτιρίου από τον Δεκέμβρη του 1989.

Είναι ανοιχτό ψυχιατρικό τμήμα που κατά κύριο λόγο στόχος του είναι η εξωτερική παρακολούθηση ασθενών και η βραχεία ενδονοσοκομειακή νοσηλεία. Βασίζεται στην σύγχρονη ψυχιατρική σκέψη της βιο-ψυχο-κοινωνικής θεραπευτικής προσέγγισης των ψυχιατρικών ασθενών, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Συμβάλλει στην αποφυγή του κοινωνικού στίγματος της ψυχικής ασθένειας και της ψυχιατρικοποίησης ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, την συρρίκνωση της ψυχιατρικής νοσηλείας και την αποφυγή της αποκοπής του ασθενή από το περιβάλλον του.

Αναλυτικότερα το ψυχιατρικό τμήμα Ενηλίκων περιλαμβάνει τις ακόλουθες μονάδες:

α) Μονάδα Νοσηλείας Ενηλίκων

  • Σκοπός της είναι η παροχή ενδονοσοκομειακής περίθαλψης σε όσους την έχουν ανάγκη καθώς και την οργάνωση της μετανοσοκομειακής  φροντίδας σε συνεργασία  με τις κοινοτικές υπηρεσίες και στεγαστικές δομές ψυχικής υγείας (Οικοτροφεία, Ξενώνες, Κέντρα Ημέρας κ.ά.)
  • Εξυπηρετεί τον πληθυσμό μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, ως υπηρεσία δευτεροβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και αποτελεί μέρος του τοπικού δικτύου υπηρεσιών υγείας.
  • Η δυναμικότητα της μονάδας είναι 24 κλίνες.
  • Νοσηλεύει κυρίως ασθενείς με οξεία συμπτωματολογία. Η νοσηλεία γίνεται κατόπιν επιθυμίας του  ίδιου να νοσηλευτεί (εκούσια) ή μετά από εισαγγελική παρέμβαση (ακούσια). Πριν την λήψη της απόφασης για εκούσια ή ακούσια νοσηλεία του ασθενή, διερευνάται εάν έχουν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές- εξωνοσοκομειακές θεραπευτικές δυνατότητες ή εάν κατά πόσο η νοσηλεία αυτή στην παρούσα χρονική περίοδο της αρρώστιας, μπορεί να αποδώσει θεραπευτικά.

  • Η νοσηλεία των ασθενών είναι κατά το δυνατό βραχείας χρονικής διάρκειας.
  • Συνεργάζεται με τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου σε διαγνωστικά, θεραπευτικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ζητήματα.

β) Τακτικά Εξωτερικά ιατρεία ΤΕΙ

  • Λειτουργούν σε καθημερινή βάση, πρωινές ώρες , Δευτέρα έως Παρασκευή στελεχωμένα από από ψυχιάτρους και ψυχολόγους.
  • Βελτιώνουν την φροντίδα των ψυχικά ασθενών τόσο στην οξεία φάση της νόσου όσο και κατά την αποδρομή της.
  • Συμβάλλουν στην πρόληψη των υποτροπών παρέχοντας την συνέχεια της φροντίδας των ασθενών.
  • Μειώνεται ο αριθμός των εισαγωγών στην ψυχιατρική κλινική
  • Συντελούν στην αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου όχι ως κοινωνικού στίγματος αλλά ως μια κοινή νόσο.
  • Οι ασθενείς προσέρχονται στα ΤΕΙ είτε κατόπιν ραντεβού μέσω της φωνητικής πύλης για την υγεία στο τηλέφωνο 1535, είτε εμβόλιμα μετά από επικοινωνία με τον Ιατρό

γ) Διασυνδετική-συμβουλευτική

  • Οι διασυνδετικοί ψυχίατροι και ψυχολόγοι συμβάλλουν ενεργά στην διαγνωστική και συμβουλευτική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στις κλινικές διαφόρων ειδικοτήτων του υπόλοιπου Νοσοκομείου κατόπιν αιτήματος των ιατρών του κάθε τμήματος. Η κλήτευση του διασυνδετικού ψυχιάτρου ή ψυχολόγου, γίνεται από την ιατρική ομάδα, όταν η ψυχική υγεία ενός ασθενούς επηρεάζει τη φροντίδα και τη θεραπεία του.

δ) Λειτουργία Ειδικών Μονάδων και Ιατρείων Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων

Τα Ειδικά Ιατρεία αναλαμβάνουν περιστατικά από τον 5ο Ψυχιατρικό Τομέα

1. Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής

Υπεύθυνη: Μαργαρίτα Σεστρίνη, MSc, Ψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ                   
Ψυχολόγος: Μάλαινος Παναγιώτης
Για ραντεβού στη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 2132058973, Δευτέρα 11.30-13.00 και Πέμπτη 11.30-13.00. Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε το αίτημά σας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο intake_anorexia@sismanoglio.gr

2. Λειτουργία Ημερήσιας Κλινικής Ενέσιμων Αντιψυχωτικών Μακράς Διάρκειας Δράσης (Κλινική Depot)

Υπεύθυνη: Δημοπούλου Κωνσταντίνα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2132058323

3. Ειδικό Ιατρείο Αγχωδών Διαταραχών

Υπεύθυνη: Δήμητρα Βαλλιάνου, Ψυχίατρος, Επιμελήτρια Α’
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2132058309

4. Ειδικό Ιατρείο Αλκοολισμού

Υπεύθυνη:  Τσακλακίδου Δόμνα, MD, MSc, Ψυχίατρος, Διευθύντρια Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων
Ψυχολόγος: Παναγιώτα Κουτσουπιά, MSc
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 10.30-12.30 ή κατόπιν ραντεβού
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2132058302 και 2132058964, email: psysis@sismanoglio.gr

5. Ειδικό Ιατρείο Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας

Ψυχίατρος: Μαρία Ασπραδάκη, Ψυχίατρος, Επιμελήτρια Α’, MSc «Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία σε Ιατρικά Πλαίσια» 
Ψυχολόγος: Φαίδρα Κριεζή
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 13.00-15.00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2132058272, email: psychodynamic@sismanoglio.gr   
Το Ιατρείο δέχεται περιστατικά για εκτίμηση μετά από παραπομπή ειδικών ψυχικής υγείας.

6. Ειδικό Ιατρείο Παρακολούθησης Διαταραχών Προσωπικότητας

Ψυχίατρος: Μαρία Ασπραδάκη, Ψυχίατρος, Επιμελήτρια A’, MSc «Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία σε Ιατρικά Πλαίσια»
Ψυχολόγος: Φαίδρα Κριεζή
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη και Παρασκευή 11.00-13.00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2132058272, email: maspradaki@sismanoglio.gr
Το Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Προσωπικότητας λειτουργεί στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου «Μελέτη της Αθήνας για την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας ενός Ειδικού Τμήματος Διαταραχών Προσωπικότητας σε σχέση με τη Συνήθη Πρακτική (Borderline Personality Disorder Athens Study- BPDAS)» σε συνεργασία με την Μονάδα Διαταραχών Προσωπικότητας της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ-Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

7. Ειδικό Ιατρείο Παρέμβασης σε Ασθενείς με Ιστορικό Πρώτου Ψυχωτικού Επεισοδίου

Υπεύθυνη: Μιριάνα Σελάκοβιτς, MD, MSc, Ψυχίατρος, Επικ. Επιμελήτρια Β’
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 11.00-14.00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2132058308
Στο πλαίσιο του ιατρείου διεξάγεται πρόγραμμα πολυοικογενειακής ψυχοθεραπείας συστημικού τύπου σε ασθενείς με ιστορικό πρώτου ψυχωτικού επεισοδίου σε ύφεση και στις οικογένειες τους Η θεραπευτική ομάδα των συστημικών ψυχοθεραπευτριών αποτελείται από τα μέλη: κα. Σέλακοβιτς Μίριανα, ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια, κα. Αφροδίτη Φερεντζάκη, κοιν. λειτουργός- ψυχοθεραπεύτρια, κα. Αφροδίτη Ζαρταλούδη, καθηγήτρια νοσηλευτικής–ψυχοθεραπεύτρια, με την εποπτεία της κας. Πομίνη Βαλέριας, ψυχολόγου–ψυχοθεραπεύτριας της Α’  Πανεπιστημιακής κλινικής ΕΚΠΑ.

8. Ειδικό Ιατρείο Παρέμβασης σε Οικογένειες Ατόμων που έχουν Νοσηλευτεί στην Ψυχιατρική Κλινική Ενηλίκων

Υπεύθυνη: Μιριάνα Σελάκοβιτς, MD, MSc, Ψυχίατρος, Επικ. Επιμελήτρια Β’
Ψυχολόγος: Γεωργία Λύγδα, MSc
Κοινωνική Λειτουργός: Αφροδίτη Φερεντζάκη
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη 11.00-13.00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2132058308

Εκπαίδευση

Καταρτίζεται ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Ειδικευομένων Ψυχιατρικής και του λοιπού προσωπικού της Κλινικής. Το πρόγραμμα αυτό μπορούν να παρακολουθήσουν σχετικοί επιστήμονες και φοιτητές που υπηρετούν σε άλλους φορείς ή ιδιώτες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του Νοσοκομείου ως ακολούθως.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ -ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ & ΑΛΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 2023-2024 (μορφή αρχείου - pdf)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019-2020 ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ (μορφή αρχείου - pdf)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ψυχιατρικής κλινικής Ενηλίκων (2018), με Θέμα 'ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ' - Για να ενημερωθείτε ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ και με το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, επιλέξτε εδώ (μορφή αρχείου pdf)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ψυχιατρικής κλινικής Ενηλίκων (2018), με Θέμα 'ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΗΜΑΤΩΝ' - Για να ενημερωθείτε ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ και με το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, επιλέξτε εδώ (μορφή αρχείου pdf)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚA ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 2017-2018 (μορφή αρχείου - pdf)

Δημοσίευση άρθρου στο Shizophrenia research με τίτλο "Association between serum levels of glutamate and neurotrophic factors and response to clozapine treatment" στο οποίο συμμετείχε ο Ψυχιατρικός τομέας ΓΝΑ Σισμανόγλειο / ΠΕΡΙΛΗΨΗ : Κλοζαπίνη είναι μοναδική λύση για 30% ασθενών με ανθεκτική μορφή της σχιζοφρένιας (ΑΣ). Μηχανισμός δράσης της κλοζαπίνης δεν είναι απόλυτα γνωστός και προς το παρόν δεν υπάρχουν βιολογικοί δείκτες βάση των οποίων μπορούμε να προβλέψουμε πιθανή θετική( βελτίωση) ή αρνητική (μη βελτίωση) απάντηση σε θεραπεία με κλοζαπίνη. Ο στόχος μας ήταν να μελετήσουμε τα επίπεδα της γλυταμίνης και των νευροτροφινων (BDNF,VDNF,GDNF,NGF) του ορού ως θεωρουμένους βιολογικούς δείκτες απάντησης σε θεραπεία με κλοζαπινη βάση της υπόθεσης ο πολυσύνθετης δράσης του φαρμάκου. Σχεδιάσαμε μια συγχρονική μελέτη (cross-sectional) με 89 χρονιών ασθενών με ΑΣ σε αγωγή με την κλοζαπίνη (54 ασθενής με θετική απάντηση/ βελτίωση σε αγωγή με κλοζαπίνη και 35 χωρίς την βελτίωση) και μετρήσαμε τα επίπεδα της γλυταμίνης και των νευροτροφινών του ορού. Τα επίπεδα BDNF ορού των ασθενών με θετική απάντηση/βελτίωση σε κλοζαπίνη έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά σε σχέση με τα επίπεδα BDNF των ασθενών χωρίς την βελτίωση σε θεραπεία με την κλοζαπινη(2066±814 vs. 1668±820pg/ml, p<0.05.).Παρομοίως, και τα επίπεδα γλυταμίνης του ορού ήταν ψηλότερα στην ομάδα ασθενών με θετική απάντηση στην θεραπεία με κλοζαπίνη(1.61±2.2 vs. 0.66±0.9pg/ml, με στατιστικά σημαντική διαφορά, p<0.05).Στην ομάδα των ασθενών με θετική απάντηση/βελτίωση σε κλοζαπίνη παρατηρήθηκε στατικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ επίπεδων γλυταμίνης του ορού και θετικών συμπτωμάτων της νόσου( μετρημένη με την κλίμακα PANSS). Υψηλά επίπεδα του BDNF και της γλυταμίνης του ορού συσχετίσθηκαν με πιθανή πρόβλεψη της απάντησης στην θεραπεία της κλοζαπίνη (πιθανοι βιολογικοι δείκτες) ενώ τα επίπεδα γλυταμίνης συσχετίζονται με την βαρύτητα των συμπτωμάτων της νόσου μόνο σε ασθενής με θετική απάντηση σε θεραπεία με την κλοζαπίνη. Κάλο θα ήταν στο μέλλον να υποστηρίξουμε τα αποτελέσματα μας με μια διαχρονική έρευνα μεγάλης κλίμακας(Large-scale prospective longitudinal studies). [για να ενημερωθείτε ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ επιλέξτε εδώ]

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚA ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 2016-2017 (μορφή αρχείου - pdf)

Δημοσιεύτηκε στο PubMed το άρθρο με τίτλο 'A BAYESIAN MODEL OF CONTEXT-SENSITIVE VALUE ATTRIBUTION' των Francesco Rigoli, Karl J. Friston, Cristina Martinelli, Mirjana Selakovid, Sukhwinder S. Shergill και Raymond J. Dolan, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του Ψυχιατρικού Τομέα του 'ΓΝΑ Σισμανόγλειο' σε ερευνητική συνεργασία με τα King’s College London και UCL [για να ενημερωθείτε ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ επιλέξτε εδώ]

ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕΞΟΛΟΓΙΑΣ 2015-2016 (μορφή αρχείου - pdf)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚA ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 2015-2016 (μορφή αρχείου - pdf)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚA ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 2014-2015 (μορφή αρχείου - pdf)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 2013-2014 (μορφή αρχείου - pdf)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 2012–2013 (μορφή αρχείου - pdf)

Προσωπικό του Τμήματος Ψυχιατρικής Κλινικής Ενηλίκων

Διευθύντρια Ψυχιατρικής Κλινικής Τσακλακίδου Δόμνα
Διευθύντρια ΕΣΥ Σεστρίνη Μαργαρίτα
Ψυχίατρος Επιμελήτρια Α΄ Βαλλιάνου Δήμητρα
Ψυχίατρος Επιμελήτρια Α΄ Μυτά Ιωάννα
Ψυχίατρος Επιμελήτρια Α΄ Ασπραδάκη Μαρία
Ψυχίατρος Επικ. Επιμελήτρια Β΄ Σελάκοβιτς Μιριάνα
Ψυχίατρος Επικ. Επιμελητής Β΄ Μηλιώνης Βασίλειος
Ψυχίατρος Επικ. Επιμελητής Β΄ Πασχάλης Κωνσταντίνος
Ψυχολόγοι Κριεζή Φαίδρα
Τζερτζεμέλης Άρης

Μάλαινος Παναγιώτης

Λύγδα Γεωργία
Κουτσουπιά Γιώτα

Κοινωνική Λειτουργός

Ξυδιά-Μανιατάκου Σταυρούλα

Κοινωνικός Λειτουργός

Κριτσωτάκης Εμμανουήλ
Εργοθεραπεύτριες Φωτίου Μαρία
Μωραγιάννη Χάρις
Επισκέπτρια Υγείας Δημοπούλου Κωνσταντίνα
Προϊσταμένη Ψυχιατρικής Κλινικής Αγόρη Αγλαϊα

Το Τμήμα Ψυχιατρικής Ενηλίκων δίνει πλήρη ειδικότητα Ψυχιατρικής και έχει έξι θέσεις ειδικευομένων. Επίσης παρέχεται πρακτική άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ψυχολογίας, κοινωνικών λειτουργών, εργοθεραπευτών και επισκεπτών υγείας.

Επιστροφή στα Περιεχόμενα της Σελίδας του Ψυχιατρικού Τομέα


Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων

 
ESPA

Το Τμήμα λειτουργεί από το Ιανουάριο του 2009 με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά, εφήβους και στις οικογένειές τους σε τακτική βάση (Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία).

Τον Φεβρουάριο του 2011 μετά και την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου κτιρίου του Τμήματος  το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξη (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2007-2013 ξεκίνησε η λειτουργία και της Μονάδας Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας.

Κατά το χρονικό διάστημα, από τον Μάιο του 2011 μέχρι και τον Απρίλιο του 2013, το Τμήμα συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους (Υπουργείο Υγείας) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013, το οποίο κάλυψε λειτουργικές ανάγκες.

Αναλυτικότερα το Τμήμα περιλαμβάνει:

1. Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας για εφήβους 14-18 ετών και

2. Εξωτερικά ιατρεία για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών

1. Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας (ΜΕΝ)

Έχει δύναμη 10 κλινών και δέχεται εφήβους με φυσιολογική νοημοσύνη ή ελαφρά νοητική καθυστέρηση, που πάσχουν από ψυχιατρικό νόσημα για το οποίο είναι απαραίτητη ψυχιατρική νοσηλεία.

Ένας έφηβος μπορεί να νοσηλευθεί στη Μονάδα όταν:

- Υπάρχει διαταραχή της σκέψης, του συναισθήματος ή της συμπεριφοράς που βάζει τον ίδιο ή τους άλλους σε κίνδυνο

- Η θεραπεία σε εξωτερική βάση έχει αποτύχει

- Υπάρχουν θέματα διαφορικής διάγνωσης

- Απαιτείται απομάκρυνση του εφήβου από το περιβάλλον του

Η διάρκεια νοσηλείας μπορεί να φθάσει μέχρι τους 3 μήνες εκτός από ειδικές περιπτώσεις που η νοσηλεία μπορεί να παραταθεί αιτιολογημένα.

Στη ΜΕΝ δεν νοσηλεύονται:

- Έφηβοι με σοβαρή διαταραχή διαγωγής και σοβαρή παραπτωματικότητα

- Έφηβοι που κάνουν χρήση τοξικών ουσιών

- Έφηβοι με αυτισμό όταν συνυπάρχει βαριά νοητική καθυστέρηση

- Έφηβοι με βαριά νοητική καθυστέρηση

Οι παραπάνω διαταραχές απαιτούν εξειδικευμένες δομές και προγράμματα

Η παραπομπή στη ΜΕΝ γίνεται:

- Από Εξωτερικά Ιατρεία, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα ή άλλες εξωνοσοκομειακές δομές

- Από άλλα νοσοκομεία ή υπηρεσίες

- Με εισαγγελική εντολή

- Μετά από αίτημα της οικογένειας ή του ίδιου του εφήβου

Η θεραπεία στη ΜΕΝ περιλαμβάνει:

- Δημιουργία θεραπευτικού περιβάλλοντος

- Ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες του εφήβου σε τακτές ώρες και μέρες από τον θεράποντα γιατρό ή ψυχολόγο

- Φαρμακοθεραπεία, όπου απαιτείται

- Εξατομικευμένο ημερήσιο θεραπευτικό πρόγραμμα (εργοθεραπεία, σωματική άσκηση, οργανωμένα ψυχαγωγικά προγράμματα κλπ)

- Παρέμβαση στην οικογένεια

- Παρέμβαση στην κοινότητα, σχολείο κλπ

Η επικοινωνία των εφήβων με την οικογένειά τους επιδιώκεται να γίνεται με τακτές επισκέψεις των γονέων καθώς και με εξόδους ή/και διανυκτερεύσεις στο σπίτι μετά από σχετική γραπτή άδεια. Στόχος είναι η συντομότερη επάνοδος μετά τη νοσηλεία του εφήβου στο φυσικό του χώρο (σπίτι, σχολείο, φίλοι).

Μετά το πέρας της νοσηλείας ο έφηβος παραπέμπεται για παρακολούθηση (follow up) στα Εξωτερικά Ιατρεία του Τμήματος ή σε άλλες πλησιέστερες στον τόπο κατοικίας του εξωνοσοκομειακές δομές.

2. Εξωτερικά Ιατρεία

Στα εξωτερικά ιατρεία παρακολουθούνται παιδιά και έφηβοι με αναπτυξιακά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα. Στα παιδιά αυτά παρέχεται αξιολόγηση και θεραπεία.

Η θεραπευτική παρέμβαση είναι εξατομικευμένη, βασίζεται στο βιο-ψυχο-κοινωνικό μοντέλο για τις ψυχιατρικές διαταραχές και περιλαμβάνει περισσότερα από ένα από τα παρακάτω:

- Ατομική ψυχοθεραπεία, υποστηρικτικού, γνωσιακού-συμπεριφορικού ή ψυχοδυναμικού τύπου

- Φαρμακοθεραπεία

- Ψυχοεκπαίδευση παιδιού και γονέων

- Οικογενειακή θεραπεία

- Συμβουλευτική γονέων

- Ομάδες γονέων

- Συνεργασία με σχολεία και εκπαιδευτικούς

Τα ραντεβού κλείνονται τηλεφωνικά από τους γονείς των παιδιών/εφήβων με απευθείας επικοινωνία με τα
Εξωτερικά Ιατρεία, στο τηλέφωνο 213-2058298

Στα Εξωτερικά Ιατρεία του Τμήματος Ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων λειτουργεί Ειδικό Ιατρείο για Νευροαναπτυξιακες Διαταραχές, ειδικότερα για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας ή Υπερκινητική Διαταραχή και τη Διαταραχή Tourette. Περισσότερες πληροφορίες για τη Διαταραχή Tourette: tsgenesee.mbg.duth.gr

Οι γονείς μπορούν απευθύνονται στο Τμήμα για ραντεβού. Έχει μεταφραστεί το εγχειρίδιο «Βιβλίο Εργασίας για τους γονείς» των παιδιών με Σύνδρομο Tourette και έχει αναρτηθεί στο δικτυακό κόμβο του Νοσοκομείου από όπου μπορούν οι γονείς να το εκτυπώσουν και να το συμβουλεύονται.

Προσωπικό του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων

Διευθυντής: Ανδρούτσος Χρήστος

Επιμελητής Β: Στεφάτου Αγγελική

Ψυχολόγοι:     Λιώνη Σωτηρία

                       Στάμου Ελένη

Κοινωνική Λειτουργός: Σκλάβου Κωνσταντίνα

Ειδική Παιδαγωγός: Ζαχαροπούλου Άννα

Εργοθεραπευτής: Ελευθερίου Παναγιώτης

Επισκέπτρια Υγείας: Μπαντέ Κατερίνα

Προϊσταμένη Μονάδας Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας: Καλλιγέρη Έλλη

Νοσηλευτές ΠΕ:     Αθανασιάδου Ευμορφίλη

                               Μαρινάκη Δόξα

Νοσηλευτές ΤΕ:     Δάλλας Ηλίας

                               Μπλέτσος Κωνσταντίνος

                               Νικολούλη Πηνελόπη

                               Σταθόπουλος Παναγιώτης

                               Τζιούμας Θεοφάνης

                               Τσορβατζή Μαγδαληνή

Νοσηλευτές ΔΕ:     Βακαλόπουλος Γιώργος

                               Ντίνου Μαγδαληνή             

Το Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων δίνει πλήρη ειδικότητα Παιδοψυχιατρικής (2,5) έτη και έχει τέσσερις θέσεις ειδικευομένων.

Επίσης παρέχεται πρακτική άσκηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ψυχολογίας, καθώς και κοινωνικών λειτουργών και ειδικών παιδαγωγών.

Το Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του Λεκανοπεδίου.

Εκπαίδευση

Καταρτίζεται ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο παρακολουθούν όλα τα μέλη του Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων και στοχεύει στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του μόνιμου προσωπικού και των εκπαιδευόμενων. Το πρόγραμμα αυτό μπορούν να το παρακολουθήσουν σχετικοί επιστήμονες που υπηρετούν σε άλλους φορείς.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο δικτυακό κόμβο του Νοσοκομείου (ως ακολούθως)...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ :

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚA ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 2019-2020 (μορφή αρχείου - pdf)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚA ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 2018-2019 (μορφή αρχείου - pdf)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚA ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 2017-2018 (μορφή αρχείου - pdf)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚA ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 2016-2017 (μορφή αρχείου - pdf)

Έρευνα

Στην παρούσα φάση το Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων συμμετέχει στην διεθνή πολυκεντρική μελέτη: «Γενετική του συνδρόμου Tourette».

Άλλες επιστημονικές δραστηριότητες

Το Τμήμα με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) είχε τη δυνατότητα να εκδώσει δύο επιστημονικά βιβλία. Το πρώτο αφορούσε την κακοποίηση των παιδιών, με τίτλο «Κακοποίηση: Όταν τα παιδικά όνειρα γίνονται εφιάλτες» και το δεύτερο τις εξαρτήσεις με τίτλο «Εξαρτήσεις στην εφηβεία. Οι κίνδυνοι, η πρόληψη και η αντιμετώπισή τους» 

Τα βιβλία δίνονται δωρεάν σε όλους τους φορείς ψυχικής υγείας, σε σχολεία, σε πανεπιστημιακά τμήμα συναφών ειδικοτήτων κ.α. μετά από σχετικό αίτημα του φορέα.

Το Τμήμα με το επιστημονικό του προσωπικό συμμετέχει σε Ημερίδες και Συνέδρια και σε σχετικές επιμορφωτικές δραστηριότητες με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Επιστροφή στην αρχή των καταχωρήσεων για το Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων


Επιστροφή στα Περιεχόμενα της Σελίδας του ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Επιστροφή στον κύριο Διαδικτυακό Τόπο του Νοσοκομείου